Het kan voorkomen dat een medewerker vraagt om een werkgeversverklaring. Bijvoorbeeld omdat de medewerker een hypotheek wil aanvragen voor het kopen van een woning.
In sommige gevallen stuurt de hypotheekverstrekker een voorbeeld mee van een werkgeversverklaring die kan worden ingevuld. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je op de website van NHG ook een werkgeversverklaring downloaden.
Onderstaand tref je een overzicht van hoe de werkgeversverklaring eruit ziet. Daaronder tref je een uitleg per onderdeel wat voornamelijk van belang is.
Gegevens werkgever
Hier kunnen de algemene werkgeversgegevens worden ingevuld. Wat ook van belang is, is dat het huisnummer van de werkgever moet worden ingevuld bij het adres.
Gegevens werknemer
Hier is het van belang dat de 'Datum in dienst' en 'Functie' overeen komen met de gegevens die op de loonstrook staan.
Aard van het dienstverband
De kans dat een (hogere) hypotheek wordt toegekend is groter op het moment dat de werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft. Om de werknemer te helpen kan voor het opstellen van de werkgeversverklaring een contract voor onbepaalde tijd worden aangeboden.
Maar mocht er twijfel zijn of de werknemer een contract voor onbepaalde tijd gaat krijgen, dan kan dit onderdeel volgens de logica worden ingevuld.
Verklaring voortzetting dienstverband
Dit hoeft alleen ingevuld te worden op het moment dat een werknemer geen contract heeft voor onbepaalde tijd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Er kan daarom gerust worden ingevoerd dat de intentie er is om de werknemer een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Ook aan de vernieuwde arbeidsvoorwaarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Van belang is dat hier een extra handtekening moet worden gezet op het moment dat dit onderdeel is ingevuld.
Inkomen
Het bruto jaarsalaris is het huidige vaste maandloon * 12
De vakantietoeslag is meestal 8% van het bruto jaarsalaris. In sommige gevallen bedraagt dit een ander percentage zoals 8,33% (afhankelijk van de cao).
Vervolgens kunnen de vaste loonbestanddelen worden aangevuld bij punt 3 en 4. Mocht dit iets anders zijn dan een 13de maand of eindejaarsuitkering, dan kan dit worden ingevoerd in voetstuk 9 of 10. Vergeet hierbij geen 3 in te vullen aan het eind.
Als laatste kunnen de gebruikelijk loonbestanddelen worden ingevoerd. Stel dat er iedere maand wordt overgewerkt dan is dit het bedrag over de afgelopen 12 maanden. Mocht het gebruikelijke loonbestanddeel er niet tussen staan, dan kan dit worden ingevuld bij voetstuk 9 of 10. Zet hierachter nog een 4.
Leningen en loonbeslagen
Heb jij aan de werknemer een lening verstrekt? Of houdt je maandelijks een bedrag voor een loonbeslag? Dan kan dit worden ingevuld. Meestal zal dit niet van toepassing zijn.