In november van ieder jaar ontvang je als werkgever een Whk en Aof beschikking. Dit is een brief van de Belastingdienst over de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) en de gedifferentieerde premie Aof. Op de Whk en Aof beschikking 2025 staan de percentages waar in Employes mee gerekend moeten worden voor het jaar 2025.
Wat is de Whk premie?
De Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas bestaat uit twee delen:
Premiedeel Wga
Premiedeel Ziektewet
De premies die je als werkgever betaalt komen in de algemene pot waaruit de uitkeringen voor (ex-)werknemers betaald wordt, wanneer zij hier recht op hebben.
In de Whk beschikking staat een totaalpercentage van beide premiedelen bij elkaar opgeteld. Dit percentage moet over het premieloon aan de Belastingdienst afgedragen worden. De Whk premie is onderdeel van de verplichte werknemersverzekeringen.
Premie Whk bijdrage werknemer
Je hoeft de Whk-premie niet volledig zelf te betalen. Je kunt ervoor kiezen je werknemer(s) mee te laten betalen. Het gaat dan om maximaal 50 procent van het premiedeel Wga.
Kleine, middelgrote of grote werkgever?
Voor de berekening van de premie maakt de Belastingdienst onderscheid tussen drie soorten organisaties. Er wordt gekeken naar de grootte van het bedrijf op basis van de premieloonsom van twee jaar geleden. Voor de beschikking in 2025 wordt dus gekeken naar 2023.
Kleine werkgever
Ben je kleine werkgever? Dan val je onder de standaardpremie voor jouw sector. Employes zet de premies ieder jaar alvast goed. Jij hoeft het alleen te controleren of dit goed staat.
(Middel) Grote werkgever
Ben je middelgrote of grote werkgever? Dan berekent het UWV een specifieke premie voor jouw bedrijf. Je moet dan de premies zelf wijzigen voor het komende jaar.
Eigenrisicodrager
Heb je er eerder voor gekozen om eigenrisicodrager voor de WGA en/of eigenrisicodrager voor de Ziektewet te zijn? Dan betaal je voor dat deel geen premie. Het premiepercentage op de Whk beschikking moet dan 0 procent zijn bij WGA en/of Ziektewet.
Wat is de Aof premie?
Aof staat voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Mensen die volledig arbeidsongeschikt of langdurig ziek zijn ontvangen vanuit dit fonds een uitkering. De Aof premie is onderdeel van de verplichte werknemersverzekeringen.
Kleine of (middel) grote werkgever?
Voor de Aof premie kent de Belastingdienst maar 2 categorieën met vaste percentages. In welke categorie je valt, is afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf op basis van de situatie van 2 jaar geleden. Heb je als werkgever in 2023 een loonsom die gelijk is aan of minder bedraagt dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer in dat kalenderjaar, dan ben je een kleine werkgever. Voor 2025 ligt de grens op €990.000, hetzelfde als de grens kleine werkgever Whk premie. Is het premieplichtig loon groter dan geldt de hoge Aof-premie. Er is dan geen verschil tussen middelgrote of grote werkgever.
Aof premie in 2025
Kleine werkgevers: 6,35%
Middelgrote en grote werkgevers: 7,58%
Employes zet deze premies goed op basis van de werkgevers grootte van vorig jaar. Had je in 2024 in Employes kleine werkgever staan? Dan gaan wij er vanuit, dat je dat in 2025 ook bent. En andersom geldt hetzelfde.
Klopt dit niet meer? Dan kun je via het pennetje de Aof premie aanpassen van kleine werkgever naar grote werkgever of andersom. Wij zetten dan het percentage goed.