Hieronder staat uitgelegd hoe je een bijtelling auto toevoegt aan een werknemer:

1. Ga naar de overzicht werknemers

2. Klik op een werknemer

3. Ga naar het tabblad 'Toeslagen en vergoedingen' en klik op 'Toevoegen'

4. Kies voor de categorie 'Auto van de zaak'

5. Selecteer 'Auto van de zaak (bijtelling)' en vul het bedrag van bijtelling per maand in

Je hebt nu een bijtelling auto toegevoegd. Op het moment dat je nu een salarisverwerking start voor een bepaalde maand, wordt dit bedrag automatisch meegenomen in de verloning.

Bepaling van de hoogte van de bijtelling
De hoogte van de bijtelling is gelijk aan de cataloguswaarde maal het bijtellingspercentage. Dit is de bijtelling op jaarbasis.

Om de bijtelling per maand uit te rekenen deel je dit bedrag nog door 12.

Bijvoorbeeld, de auto heeft een waarde van €45.950,- en een bijtelling van 22%.

De bijtelling per maand is dan €45.950 x 22% / 12 = €842,42.

Eigen bijdrage auto

Je kunt met je werknemer afspreken dat hij een eigen bijdrage moet betalen voor de leaseauto. Bijvoorbeeld omdat het bedrag van de gekozen auto hoger is dan het budget. Je kunt hiervoor een eigen bijdrage werknemer toevoegen in Employes:

1. Ga naar de overzicht werknemers

2. Klik op een werknemer

3. Ga naar het tabblad 'Toeslagen en vergoedingen' en klik op 'Toevoegen'

4. Kies voor de categorie 'Auto van de zaak'

5. Selecteer 'Werknemersbijdrage privégebruik auto'

De 'Werknemersbijdrage privégebruik auto' wordt in mindering gebracht op de 'Auto van de zaak (bijtelling)'. Over de eigen bijdrage hoeft de werknemer geen belasting te betalen.

Daarbij wordt het bedrag ook netto ingehouden op het loon.

Momenteel hebben we nog geen ondersteuning voor het automatisch bepalen van de hoogte van de bijtelling. Dit dien je zelf nog te bepalen dus, mochten hier vragen over zijn, horen we het graag.