Wanneer de werknemer met het openbaar Vervoer reist, mag je als werkgever de kosten van kaartjes en abonnementen volledig vergoeden. Dit is vrijgesteld loon. Je mag de vergoeding netto uitbetalen en hoeft deze niet toe te kennen aan de vrije ruimte.
Vanaf 2024 maakt het voor een abonnement ook niet meer uit of deze privé wordt gebruikt. Zolang er maar ook zakelijk gebruik is.
Vaste vergoeding
Wanneer je werknemer een vaste reiskostenvergoeding krijgt (bijvoorbeeld bij het vergoeden van een abonnement) kun je deze vast toevoegen bij de werknemer. Vraag wel altijd de factuur aan de werknemer als bewijs.
Ga via 'Werknemers' naar 'Werknemers'
Klik op het tabblad 'Regelingen' op de knop 'Vergoeding toevoegen'
Kies voor 'Reiskosten' en maak de keuze 'Openbaar vervoer (vrijgesteld loon)'
Geef hier de startdatum aan en het maandelijkse bedrag
Variabele vergoeding
Wanneer je werknemer losse ritten maakt, kun je deze variabel vergoeden (meestal een maand achteraf). Vraag altijd aan de werknemer om kopie van de kaartjes of een overzicht van de gemaakte ritten (bijvoorbeeld van de OV kaart):
Ga via 'Verloning' naar de maand die je wilt verwerken.
Klik bij de werknemer op 'Extra' en dan op 'Toevoegen'
Kies voor 'Meer opties' en dan 'Reiskosten'
Maak de keuze voor 'Openbaar vervoer (vrijgesteld loon)'
Geef hier het totale maandbedrag in
Abonnementen
Vanaf 2024 geldt dus dat een abonnement voor het OV onbelast vergoed mag worden als gerichte vrijstelling, zolang het abonnement òòk zakelijk wordt gebruikt. Reist jouw werknemer 1 dag in de week naar kantoor met een voordeel abonnement en 4 keer per week naar een privé afspraak? Dan mag het abonnent volledig onbelast vergoed worden.
Gun je je werknemer wat extra's met een voordeel abonnement voor de trein, maar reist de werknemer met de eigen auto? Dan is dit wel belast en moet de werknemer hierover belasting betalen.